Zo maak je een explainer video in 7 eenvoudige stappen

 

Een explainer video of uitlegfilmpje is een korte video die een bepaald – vaak ingewikkeld – onderwerp op een eenvoudige manier duidelijk maakt. Meestal zijn het animatiefilmpjes in 2D-stijl, maar explainers kunnen ook in 3D-animatie of met video geproduceerd worden.

Je bedrijf heeft de nood om een bepaald onderwerp eenvoudig uit te leggen aan het personeel of de buitenwereld? Deze zeven stappen helpen je op weg:

1. Wie gaat je video bekijken?

Een complex onderwerp leg je nu eenmaal anders uit afhankelijk van de leeftijd, voorkennis en andere kenmerken van je doelgroep. De formulering en het taalgebruik moeten aangepast worden aan diegenen die je video gaat bekijken.

2. Keep it simple

Natuurlijk kan je in het onderwerp dat je wil uitleggen heel erg in detail gaan, maar dan verlies je allicht de aandacht van het publiek. Goede explainer-video’s zijn uitlegfilmps die scherp blijven en niet nodeloos afdwalen in details die niet horen tot de kern van de zaak. Dat is lastig: je voelt de nood om zo gedetailleerd mogelijk te zijn en nuances te leggen. Het is echter beter om eenvoud boven volledigheid te kiezen. Jij bent als expert allicht geen objectieve beoordelaar van het script, dus laat je begeleiden door de feedback van anderen.

3. Tijd is geld

Hoe korter je video, hoe beter je publiek de elementen begrijpt. Hou er rekening mee dat de gemiddelde persoon 5 tot 9 feiten kan onthouden. Probeer maar eens het weer van de komende dagen te vragen aan iemand die net het weerbericht zag en je zal begrijpen wat we bedoelen :-)! Een video goed animeren kost ook wel wat tijd en een productiehuis is uiteraard niet gratis. Nog een reden dus om het lekker kort en bondig te houden.

4. Het script is heilig

Vooraleer het productiehuis een video gaat animeren, bestaat er uiteraard een script, de Heilige graal van je explainer. Het script goedkeuren is een “point of no return” en dus een cruciale stap: lees, herlees en laat lezen door anderen om je heen. Is alles duidelijk? Zijn we zeker dat we niets meer willen veranderen? Dan kunnen de animatoren aan de slag.

5. De look ‘n feel

In welke stijl wil je je explainer video? Een uitlegfilmpje in 2D-animatie is het meest courant omdat het qua kost/resultaat het mooist is, maar er zijn veel andere opties waaronder ook écht camerawerk. Daarnaast moet je ook beslissingen maken qua kleur en vorm. Als je bedrijf reeds een huisstijl heeft, kan die als basis genomen worden. Zo nee, maak je best een moodboard met stijlen die je zelf passend vindt. Pinterest en Youtube kunnen je hierbij helpen. Ook de voice-over is belangrijk: wil je een vrouw of man? Een warme stem of eerder professioneel? Veel beslissingen die jouw filmpje uniek maken.

6. De eerste versie

Het is zover: het productiehuis heeft hard gewerkt en een eerste versie van je nieuwe video is klaar. Hoewel het script in beton staat, kan je natuurlijk nog feedback geven over bepaalde details. Zijn er dingen die nog niet helemaal goed zitten? Maak gewoon een zo volledig mogelijk lijstje en de zet de experten weer aan de slag. They love it!

7. Stuur ‘m de wereld in

Je explainer video is helemaal klaar? Tijd om hem de wereld in te sturen. Afhankelijk van je doelgroep zal je je knappe productie intern houden of publiek maken voor iedereen. Kies je voor dat laatste, dan is Youtube (met een embed op je site) een goede optie. Let dan zeker op een bondige titel die het onderwerp goed weergeeft en het gebruik van goede sleutelwoorden in de omschrijving. Zo geef je je explainer video alle kansen om gezien te worden.

Share: